home

gebouw

gemeente

organisaties
Informatie Verhuur Exploitatiestichting

Informatie

De Lutherse kerk dateert uit 1696. Het gebouw heeft de vorm van een schuilkerk zodat in de Haddingestraat niet meteen zichtbaar is dat het om een kerk gaat. Reden hiervan is dat in de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden de Lutherse religie wel gedoogd maar niet officieel erkend werd.

De kerk heeft een schitterend interieur met rijk versierd houtsnijwerk en sierlijke kroonluchters.

Ook kent het gebouw de ongekende rijkdom van twee orgels. Een van Oeckelen orgel geschikt voor het meer romantische repertoire en een in 2017 in gebruik genomen reconstructie van het vroeger in de kerk aanwezige Arp Schnitger orgel. Dit orgel is zeer geschikt voor de uitvoering van barokmuziek. De kerk heeft een buitengewone akoestiek en biedt daarmee een goed podium voor muziekuitvoeringen.

Aangrenzend aan de kerk bevindt zich de uit 1925 daterende en in de Amsterdamse School stijl gebouwde Lutherzaal, te bereiken via het hofje van het voormalige gasthuis. De zaal werd ontworpen door de architecten Kazemier en Tonkens. Het interieur met zijn parabolische bogen en strakke glas-in-lood ramen is een markante Groningse variant van de Amsterdamse School. Onlangs is het poortje van het gasthuis in oude staat terug gebracht.

De kerkzaal en Lutherzaal worden zeer regelmatig verhuurd. Wij bevelen u aan vroeg van te voren uw optie of reservering vast te leggen. Voor meer informatie hierover en over de verhuur kunt u contact opnemen met het beheer.

De Evangelisch-Lutherse Kerk is gevestigd aan de Haddingestraat 23, 9711 KC te Groningen. De Lutherzaal bevindt zich op hetzelfde adres.